22 de setembre 2024

Rapa Nui

 Un Món perdut a l’est de la Polinèsia

 



Portada del llibre d'en Francesc Amorós sobre l'Illa de Pasqua


He rebut amb molta alegria aquest dijous 19 de setembre de 2024 un regal de l’Amic Francesc Amorós i Gonell. Un dels seus llibres publicats. S’ha fet esperar. I com sempre han passar coses estranyes aquí Esparreguera...

En Francesc ja m’havia ficat en avís el dimarts dia 10 de la seva tramesa. I nou dies després d’aquest enviament  -des de la ciutat de Barcelona-  no havia ni el més mínim rastre. Al final, aquell mateix dijous anava Jo a la oficina de correus d’aquí Esparreguera a reclamar. Amb el número d’enviament que el Francesc Amorós m’havia proveït.

Per sorprenent que sigui el paquet amb el llibre sí estava allí dipositat però mai va sortir de l’oficina per repartir. Sorpresa.

Mai vingueren a casa meva i per tant tampoc havien ni trucat a la meva porta ni deixat cap avís a la meva bústia de la seva existència. Si no fos per la comunicació epistolar que mantenim els dos, paquet i llibre hauria estat retornats sense haver-ne sabut res de res... Per fortuna no va estar així. Gracies a la comunicació mantinguda.

El seu llibre és el de “Rapa Nui. Un món perdut a l’est de la Polinèsia” en la seva versió castellana. Un treball publicat una dècada enrere  -l’any 2010-   que és als meus ulls doblement valuós. Una per ser un treball molt complert i per la seva temàtica intemporal, malgrat el pas del temps. Una mena de incunable ben conservat. Un treball o llibre digne del millor col·leccionista. I amb un valor afegit també, per la seva càrrega sentimental i científica. Ja que l’autor d’aquesta significativa obra va ser part o component de l’equip de la darrera expedició arqueològica de Thor Heyerdahl  a la Illa de Rapa Nui aquell any 1987. Un català present en aquella allunyada illa. Parlo doncs, d’un llibre de temàtica també arqueològica i científica. Que no és poc.



Detall de l'expedició arqueològica de l'any 1987 a la Illa de Pasqua,
 on Francesc Amorós hi participaria.


Han passat els anys certament. Va estar aquella expedició un treball arqueològic efectuat al segle passat. Per això el llibre “Rapa Nui. Un món perdut a l’est de la Polinèsia” que es publicaria vint i tres anys després d’aquella experiència singular   -que viuria de primera mà el català Francesc Amorós-  és important que quedi constància històrica d’aquells treball i els seus resultats científics. I sí ara, aquest setembre de 2024 arriba a Esparreguera i a les meves mans, les del Lluis Artigas Jorba, aquesta experiència històrica. Com un testimoni viu. Especial, malgrat que ens separen en el temps trenta set anys... Son aquelles coses que té aquesta enigmàtica illa de Pasqua. Que el seu temps es intemporal. Diferent.

Amb el pas dels anys, també ens han deixat destacables persones d’aquella expedició arqueològica. El noruec i cap de l’expedició Thor Heyerdahl moria a Itàlia l’abril del 2002. Juan Haoa Hereveri (Ko Kakapa), membre del Consell d’Ancians va morí amb 88 anys l’any 2003. L’arqueòleg noruec Arne Skjolsvold moria a  la ciutat d’Oslo l’octubre de 2007. I l’arqueòleg xilè Gonzalo Figueroa García-Huidobro ens deixaria el maig de 2008..

Només resten el Francesc Amorós (l’autor del llibre que acaba de caure a les meves mans) i l’arqueòleg José Miguel Ramírez (que faria la presentació d’aquest mateix llibre) resten supervivents d’aquella expedició i aquells treballs arqueològics. 



Detall del llibre del Francesc Amorós Rapa Nui. Un mundo perdido
 al este de Polinesia
, pàgines 156 i 157

 

Les persones estem totes de pas. Tanmateix algunes persones tenen el privilegi de deixar-nos el seu llegat. Uns llegats espirituals i materials que queden. Per això crec que és important de deixar documentat científicament i ficar en valor tot allò que es va fer i treballar aquell any 1987.

Val a dir que el llibre rebut te un pròleg fet per l’altre company supervivent d’aquella expedició memorable: l’arqueòleg José Miguel Ramírez Aliaga. Director també del Centre d’Estudis Rapa Nui de la Universitat de Valparaíso (Xile) i un dels més prestigiosos especialistes sobre la Illa de Pasqua.

El llibre que he rebut compta amb una dedicatòria del seu autor vers la meva persona, i que tot seguit us compartiré:

“Al Sr. Lluis Artigas Jorba, autor del primer “Diccionari Català-Rapa Nui -Rapa Nui-Català” (Esparreguera, 2014), que haurà d’enfortir els lligams d’amistat entre els pobles de l’illa de Pasqua i Catalunya.

Francesc Amorós i Gonell.       Barcelona, 11 de setembre de 2024”


Acabaré amb unes pinzellades sobre l’Amic Francesc Amorós i Gonell ja que aquí Esparreguera no es persona coneguda. Amorós es va treure la llicenciatura en Història i Filologia a la Universitat de Barcelona, i és membre del Centre d’Estudis Històrics Internacionals d’aquesta Universitat.

Com a especialista també és membre de l’Associació Espanyola d’Estudis del Pacífic, i de la Royal Geographical Society de la ciutat de Londres, i del Intitute of British Geographers.

Afegiré que també ha rebut diversos premis i reconeixements al llarg de la seva vida. I de pas, us animo a visitar la web escrita per Tangata O Te Moana Nui que publica una complerta entrevista que portaria per a nom:  “Rapa Nui: Un mundo perdido al estede Polinesia. Entrevista a Francesc Amorós”



Fotografia del Francesc Amorós i Gonell publicada
 a la web Tangata O Te Moana Nui


Abusant de la habitual paciència del meus lectors, publicaré una petita llista de llibres especialitzats fet pel Francesc Amorós:


Història de Les Penelles (1084-1984) 

Editat per el Consell Superior de investigacions científiques (1984) 
Institut d’Estudis Ilerdencs (1984)

Correspondència diplomàtica de Joan Francesc Rossell: 1616-1617. Una crònica de la Cort de Felipe III
Institut d’Estudis Catalans (Memòries de la Secció Històrico-Arqueològica)(1992) 

Penelles i la Parròquia de Sant Joan Baptista 
Ajuntament de Penelles (Lleida)(2004) 

L’Illa de Pasqua (Travessies) 
Editorial Sirpus (Barcelona)(2006) 

L’Illa de Pasqua. El somni impossible d’Antoni Pujador 
Editorial Sirpus (Barcelona)(2006) 

La guerra de Successió i l’Ordre de Malta a Catalunya. Política, finances i llinatges 1700-1715 
Pagès Editors (Lleida) (2014)

 



Dedicatoria de l'autor a l'esparreguerí Lluis Artigas Jorba

    Be. Com sempre agraït per l’obsequi. I a llegir també toca.... Ben segur que podrem aprendre molt, molt, molt del teu treball Francesc.

    Una forta abraçada!