dilluns, d’abril 22, 2024

En un Món tant gran...

La riquesa d’altres Cultures



Fotografia del Lluis Artigas Jorba dins del recinte
de la Universitat Veracruzana


    Als esparreguerins i esparreguerines ens pot resultar curiós de veure els caps gegants que existeixen i encara es conserven de la cultura Olmeca, a la zona anomenada Mesomèrica, de Mèxic.

    Aquí us comparteixo una fotografia amb l’esparreguerí Lluís Artigas Jorba al costat d’una d’aquesta sorprenent peces arqueològiques. La fotografia és feta dins del recinte de la Universidad Veracruzana, que és situada a la capital de l’Estat de Veracruz, Mèxic.

    Val a dir que, fins el dia d’avui es tenen catalogades un total de disset caps gegants originals fetes per aquesta cultura anomenada olmeca. Normalment localitzades en les zones que lo que avui modernament son els Estats de Veracruz i Tabasco. La zona del golf de Mèxic.

    Cronològicament la majoria de caps que recorda aquesta fotografia situen aquestes peces arqueològiques originals a principis del Període Preclàssic (1.500.1.000 aC.) i altres al Preclàssic Mitjà (1.000-400 aC.).

    Cal també assenyalar que les peces més petites conservades pesen sis tones, i les més grossos tenen un pes que volta les cinquanta tones...

Per aquells de vosaltres que sou amants de les estadístiques, compartiré un petit detall:  normalment  els caps que representen homes eren tallades en basalt, tenint un promig de 2,7 metres i un pes que normalment voltava les vint-i-cinc tones....


Any 2024. Recinte de la Universidad Veracruzana


Any 2024. Recinte de la Universidad Veracruzana




dissabte, d’abril 20, 2024

La moda del moment

El Lluís Artigas Jorba i la Intel·ligència Artificial 





El Lluis Artigas Jorba, en una fotografia de l'abril de 2024



    Circula per les xarxes social l’acudit de dos amics que es troben i l’un li pregunta a l’altre, si li preocupava això de la anomenada “Intel·ligència Artificial”. Rebent una resposta inesperada: “No, a mi no. El que em preocupa és la falta de intel·ligència...” 

    Aquesta acudit fica sobre la taula el tema de moda del que és la Intel·ligència Artificial, cap a on va, quins riscos té, i si es te que fer lleis urgentment per acotar-la i no perdre el control del futur de la Humanitat. 

    Vet ací que aquest renglons no van per analitzar aquesta realitat que tantes qüestions aixeca i també temors i noves oportunitat. Aquí, caldria pensar en que ens pots afectar directament i ara mateix aquesta realitat que circula com una filera de pólvora, més que especular som serà la nostra vida aquí vint o deu anys propers. 

    Els meus dos Fillols, la Montserrat i el Freddy [Alfredo], com a bons universitaris fent carrera viuen això des de la primera i més propera trinxera acadèmica. La actual “Intel·ligència Artificial” ja s’està fent servir per nombrosos estudiant en els seus treballs i formació de llurs carreres. Vet aquí que el 16 d’abril de 2024 li vaig demanar al Freddy que cerques que apareixia en el seu cercador IA [Intel·ligència Artificial]. 

La cerca va ser: Lluis Artigas Jorba Europa 
https://chat.openai.com/share/7e6a6bac-189b-4f7f-aa21-fc3b711ff5d9   [Clic aquí]
https://chatgpt.com/share/7e6a6bac-189b-4f7f-aa21-fc3b711ff5d9  [Clic aquí]
 
    Aquí cal esmentar que apareixerien dues direccions diferents [chat.openai la primera; i chatgpt la segona] que condueixen al mateix destí. Que diu i trancriuré: 


Lluís Artigas Jorba Historiador 
April 16, 2024 

    Lluís Artigas Jorba es una figura destacada en su comunidad local en Esparreguera, Cataluña, conocido por su dedicación a la cultura y la historia de la región. A lo largo de los años, ha sido presidente de un club de ajedrez y de una asociación de mexicanos en Esparreguera, así como tesorero de un patronato y miembro activo en diversas juntas de entidades locales. Artigas Jorba también ha estado involucrado en la organización de eventos culturales, como el carnaval de Esparreguera, y ha colaborado con la radio local en programas que promueven la integración de inmigrantes y la cultura local. 

    Además, ha participado en la producción de documentales que capturan la vida comunitaria y las tradiciones de Esparreguera, proporcionando una plataforma para la visibilidad de la cultura catalana en el contexto europeo. Su trabajo refleja un compromiso profundo con su comunidad, utilizando su rol como historiador y comunicador para fomentar un sentido de identidad y pertenencia entre los residentes locales.