dijous, d’agost 22, 2024

Un nou llibre a la meva biblioteca

Les Emissions Monetàries a Esparreguera

 

Portada del treball d'en Lluís Alavedra i Sebastià sobre la
moneda d'Esparreguera a l'edició que surt aquest any 2024



                Aquest divendres 16 d’agost de 2024 rebria amb molta alegria de mans del seu autor, el Lluís Alavedra i Sebastià el llibre monogràfic  Les Emissions Monetàries a Esparreguera, amb la corresponent dedicatori del bon amic.

                Es un treball molt complert i que faríem verdaderament curt si només el consideréssim com una mena de catàleg numismàtic local on poder trobar registrat la moneda i paper moneda que al llarg dels segles em tingut a Esparreguera. Tampoc és un llibre monogràfic sobre la història local. Més aviat  -i tot ser conscient que no puc arribar a copsar tot el valor de semblant obra especialitzada-  entendria que aquest treball que pretén donar a conèixer tot el mon de la numismàtica  -i ciències que l’acompanyen-  a un públic no especialitzat, d’una manera amena i entenedora, i que permeti de valorar la importància i riquesa de les monedes locals.

                La obra comença explicant que son les monedes eclesiàstiques local anomenades “pellofes”. Que son les més antigues de les que tenim notícia aquí Esparreguera. Amb un detallat catàleg de les diverses peses conservades.

                El següent apartat fa referència a l’anomenada “Moneda Social” recordant les monedes de la desapareguda Cooperativa Germinal d’Esparreguera. Aquests apartat donaria pas per parlar de la moneda en paper o paper moneda. En Lluis Alavedra ens recorda els bitllets editats per la Generalitat de Catalunya durant la darrera Guerra Civil, i tot entrant de ple amb els bitllets i monedes editades per l’Ajuntament d’Esparreguera. Oferint al lector d’aquesta obra una relació ben complerta del seu numerari en circulació en aquells dolorosos anys.

                Alavedra també ens recorda com durant aquests anys del conflicte bèl·lic, que a Esparreguera va circular també “Moneda Privada” vinculada a fàbriques o comerços locals. Com anteriorment altre autor local esmentaria en altre treball. Tanmateix esmentaria l’especial rellevància dels bitllet recopilats i classificats de Manufactures Sedó S.A. que publica dins aquest obra el Lluís Alavedra.

                A més de ser “Les Emissions Monetàries a Esparreguera” una obra d’acurada presentació, molt pedagògica, i on a més a més es recullen peces inèdites fins aquest moment. És de justícia afegir el mèrit d’ampliar la font de coneixement sobre aquest temes de les monedes i equiparables que ha tingut en circulació. 

                    Efectivament, el seu treball inclou dades com el tema dels ploms esparreguerins del “Dret de bolla”, els segells municipals d’Esparreguera de temps de la guerra civil de 1936-1939; de la postguerra, i els segells fiscal. Per si no fos prou, el bon amic i autor d’aquest treball inclou un detallat catàleg de “Segells empremtats” d’Esparreguera. 

                I per acabar el seu llibre trobem a mena de curiositat un botó d’uniforme de “La milícia nacional d’Esparreguera” aparegut al fòrum numismàtic de l’any 2012, i que, segons els experts seria datat a l’any 1821.

                Aquesta obra acabaria amb un llistat bibliogràfic i de fonts consultades, on per cortesia, s’esmenta “Arxiu personal del Lluís Artigas Jorba”.



Portada i contraportada d'aquesta obra del Lluís Alavedra,
en edició de l'any 2023


Les Emissions Monetàries a Esparreguera” una obra en tres edicions diferents.

                Potser ens cal d’esmentar el perquè apareix el meu nom a l’apartat de bibliografia i fonts consultades, en aquest monumental treball del Lluís Alavedra i Sebastià. Un treball que cal recordar aquí, que va ser iniciat a la primera dècada d’aquests segle. I ens cal esmentar que va néixer com un treball autònom i que no tindria -en principi- cap nexe d’unió amb la petita monografia existent “La moneda local de la Vila d’Esparreguera. Apunts sobre la seva història” (Esparreguera 2005).

                L’autor d’aquesta monografia va començar a interessar-se per el mon de la numismàtica i tot allò que l’envoltava ja fa molts anys. I amb poc temps aquesta afició el convertiria també en un col·leccionista. El temps va passant. Va adquirint coneixements. Fins gairebé igualar coneixements amb veritables experts en aquesta matèria.  També participaria en varis fòrums de monedes o numismàtics, aportant els seus coneixements amb algun article que posteriorment seria també reproduït en publicacions especialitzades.

                Aquesta passió el portaria també a investigar sobre la moneda d’Esparreguera, i a recopilar dades per tal de confeccionar el seu llibre. I en aquest treball de recerca, estudi i classificació, Ell contactaria amb el Lluís Artigas Jorba. Interessat per la moneda de la Cooperativa Germinal d’Esparreguera i qualsevol dada referent a Ella.

                Com no podia ser de cap altre manera la seva petició va ser atesa. Donat que guardava els Estatuts, el Reglament de Règim intern, i rebuts de dita Cooperativa Germinal. Ja que el meu avi en Joan Artigas i Castellví va ser un dels socis d’aquesta cooperativa. També em comentaria si podia reproduir un rebut d’Ell. Cap problema per la meva part... I així ser com a la pàgina 18 d’aquest treball seria publicat aquell rebut del meu avi datat a 31 de gener de 1932. Aprofitaré aquí per recordar que estic parlant de l’edició del 2023. Que el primer treball apareixeria l’any 2016, i també esmentar que aquest any 2024 apareixerà la tercera edició que és un xic augmentada, donat que el Lluís Alavedra ha inclòs també un apartat dedicat a medalles d’Esparreguera. Un llibre esborrany que he tingut a les meves mans ja que ha tingut el detall de deixar-me’l fullejar ben a gust. Una primícia tanmateix.



Un nou treball de qualitat a la biografia d'Esparreguera gracies
a les investigacions del Lluís Alavedra


                Val a comentar per acabar dues curiositats més que espero no faran badallar als amics que segueixen aquesta modesta web personal. 

            Le emissions monetàries a Esparreguera” (edició 2023) que he rebut tenen estampat dos segells. I escrita una breu dedicatòria de l’autor del treball. Estem dins del món de les edicions d’autor i per tant de curs tiratges o limitat número d’exemplars. Dit això, cal dir que un dels segells esmenta el número de l’exemplar amb dedicatòria d’aquest llibre. A mi m’havia guardat el número 18!!. I el segon segell arrodonit que s’ha estampat diu “Arxiu Alavedra”.

                En aquest punt compartiré una petita anècdota. Donat que Jo també li havia portat com obsequi un programa editat de la Festa Gran de La Plana (Esparreguera) del que Jo sé del tot segut que el Lluís Alavedra guarda a la seva col·lecció els dibuixos originals. I també un treball-catàleg meu fet l'any 2021 on també tenia estampat el meu segell d’arxiu. I li vaig fer dedicatòria allí mateix de reconeixent el seu treball de investigació com a historiador numismàtic d’Esparreguera. Varem tenir un diàleg divertit. Amb aquell sentit de humor fi (i de vegades provocador) que el caracteritza i el fa únic. Mes o menys així:

Ell:     Ha, ja me’l miraré. El tenen a la Biblioteca? 

Jo:      No. No el varen voler ni regalat... 
Ell:     Ha!, també tens segell? T’has copiat la meva idea? 
Jo:     Serà que no. El origen del meu, de que Jo fiqui el meu segell a determinats documents o llocs és un origen molt trist.
         Certa vegada un Arxiu -que no donaré detalls- es va ficar a recollir material sobre la història industrial a Catalunya. Doncs bé, els hi vaig portar arrastrant penosament en un carro, un munt d’arxivadors de cartró, amb milers de documents. De premi o agraïment ni les gràcies.                        Val a dir que aquest mateix arxiu tenia una compta de facebook on donaria notícia de les novetats i activitat previstes. I sí, durant unes eleccions locals varen publicar fotografés del responsable de l’arxiu amb ciutadans que els lliuraven un cartell electoral d'aquelles eleccionsper guardar a l’arxiu  (quan hi podíem trobar-ne quatre-cents de repartits per tot arreu de la ciutat. Com si fos aquella donació un acte de gran valor i uns documents de primer nivell al que calia donar la màxima rellevància). Al final, els hi vaig tocar el crostó cara a cara per aquesta manera d’actuar...

                Les persones que com Jo  -que anem sempre rebent clatellades en la vida- a la llarga aprenem també la lliçó. Document físic que surt de les meves mans: segell estampat. I ningú pot discutir la seva procedència...



Dedicatoria al Lluis Artigas Jorba, de l'autor de
"Les Emissions monetàries a Esparreguera"


                Bé, retornem al tema del llibre rebut. La dedicatòria que el bon Lluís Alavedra i Sebastià em faria. Deia així:

    “A l’amic i company Lluís Artigas apassionat per les tradicions i cultura de la Vila nadiua, amb singular afecte.”

                I com no, també vaig ser un corcó agraït. Agraït per la obra que em lliuraria i també per el privilegi de poder veure com serà la edició d’aquest 2024 de “Les Emissions monetàries a Esparreguera”. I corcó per encoratjar-lo a continuar treballant i publicant monografies tant complertes i de tant valor com aquesta. A veure si finalment em fa cas. És un important llegat per totes les generacions que vindran al nostre darrera....

                Ànims!!. I graaaaaacies per aquest llibre!!




El Lluis Artigas Jorba a la pàgina 54 de
 "Les Emissions Monetàries a Esparreguera" (ed. 2023)





dissabte, d’agost 03, 2024

Història d'Esparreguera

Donatiu del Lluis Artigas Jorba




        Aquesta petita nota va de donatius. Aquest dimecres 31 de juliol de 2024 i tal com ja teníem programat tot coincidint en el darrer dia de funcionament, per iniciar el període de vacances, l’esparreguerí Lluis Artigas Jorba a lliurat la que serà la cinquena donació de material a favor de l’Arxiu Històric Diocesà del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat.

        La directora de l’arxiu na Leonor Parreu i Dalmases va recepció el lliurament de tres llibres de diversos autors sobre Esparreguera, un total de 145 documents originals sobre la parròquia de Santa Eulàlia d’Esparreguera; i altres 6 de les parròquies de Sant Corneli de Collbató, Sant Pere d’Abrera, i Santa Maria de Martorell.

        Un material que passa a formar part del seu fons de l’arxiu, i es garanteix  -com a les altres anteriors donacions-   la seva adequada conservació com a material de consulta per les noves generacions de investigadors, estudiosos, historiadors i genealogistes catalans.  



Fotografia de la seu del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat publicada a la seva web.