dissabte, de juliol 07, 2007

Soci de l'Associació Esparreguera Sardanista





Dinar de germanor durant l'Aplec d'Esparreguera als jardins de Can Comelles d'Esparreguera a l'any 1999
[El LLuis Artigas Jorba és el segon de l'esquerra...]



    L'Associació Esparreguera Sardanista va dur a terme una important tasca cultural a la nostra vila, ensenyany i fomentant les sardanes aquí casa nostra. També participaríen en aplecs i competicions de tota mena.
    A Esparreguera a part de les ballades organitzaríen l'Aplec d'Esparreguera, que tenia lloc a la plaça de la masia de Can Comelles. Després d'un matí de feina tocaria el dinar de germanor allí mateix.... perquè a la tarda... més sardanes...

L’any 1987 la Colla Sardanista “Força Viva” fundaria l’Associació Esparreguera Sardanista i aquell mateix 21 de juny de l’any 1987 celebraria el seu primer Aplec de Can Comelles. Un aplec que després passaria a dir-se l’Aplec d’Esparreguera.

El nostre aplec formaria part  de la xarxa d’Aplecs de les Comarques Barcelonines. On acabaria establint-se una data fixa per la celebració del nostre aplec: El quart diumenge de maig de cada any.

També seria un dia 25 d’octubre d’aquell mateix any 1987 que tindria lloc la primera ballada de sardanes que organitzaven.  Va ser a 2/4 de una del migdia a la plaça de l’Església comptant amb la participació de la Cobla Ciutat Comtal. Les audicions de sardanes s’anirien multiplicant a Esparreguera al llarg de tot l’any, i amb gran continuïtat. De forma que ja a l’any 2001 havien sobrepassat les 125 audicions de sardanes les organitzades...


Aplec d'Esparreguera
 de l'any 1994 organitzat per l'Associació Esparreguera Sardanista


                Recordant efemèrides d’aquesta  entitat avui dia ja inexistent de l’Associació Esparreguera Sardanista un dels dies d’or seria el 15 de setembre del 1991. La data en que es celebraria el 15è aniversari de la Colla Força Viva, el nucli i l’origen de la associació. El actes organitzats inclourien un dinar de germanor amb els seus fundadors i dansaires, en una diada en que reconeguts compositors de sardanes, de merescut renom,  com serien els mestres en Tomàs Gil i Membrado, i el Carles Rovira, compartirien taula. La festa acabaria, com seria d’esperar, amb sardanes. Amb una ballada a la plaça de Santa Eulàlia acompanyats de la Cobla Ciutat de Terrassa.

Altre efemèrides digna de recordar seria a l’any 1993. Quan la veïna a vila de Martorell era proclamada Ciutat Pubilla de la Sardana i el dia 01 de maig de 1993 La Flama de la Sardana era  traslladada des de ciutat de Mollet del Vallès fins a la vila de Martorell, tot passant en el seu recorregut per Esparreguera. L’Associació Esparreguera Sardanista esdevindria l’encarregada d’organitzar el seu trànsit per la nostra estimada població de la dita Flama de la Sardana.



Aplec d'Esparreguera
de l'any 1997 organitzat per l'Associació Esparreguera Sardanista

A més de les nombroses audicions populars de sardanes organitzades al llarg de l’any aquí Esparreguera, o els seus cursets; i també els viatges a altres poblacions per concursar e aplecs, concursos i exhibicions, l’Associació Esparreguera Sardanista va recolzar sempre activitats cultural celebrades a la nostra vila. Com el tradicional Aplec de Santa Maria del Puig, que a Esparreguera tenia lloc el Dilluns de Pasqua. O la realització de l’Aplec d’Esparreguera, que entusiastament organitzaven al jardins de la masia de Can Comelles any darrera any. Un aplec, on  -sia dit de pas-  s’estrenarien varies vegades noves sardanes, i que normalment hi participaven les Cobla Ciutat de Cornellà, Cobla Principal de Terrassa, i Cobla Popular.

Val a dir també que la Colla Força Viva va crear la Secció de Sardanes del Patronat Parroquial l’any 1998. Obrint novament la seva tasca formativa a les noves generacions d’esparreguerins i esparreguerines.


Aplec d'Esparreguera
 de l'any 1998 organitzat per l'
Associació Esparreguera Sardanista


Recordarem la estreta vinculació que tenia el mestre Tomàs Gil i Membrado (Horta de Sant Joan, Terra Alta 1915) amb la nostra vila i la nostra associació. Va compondre i dedicar quatre composicions molt recordades i ballades:  L’Aplec d’Esparreguera (1989), Maria Carme (1989), Can Comelles (1992) i Cristina Gentil (1994).

Per la seva part, el mestre Daniel Gasulla i Porta (Martorell, Baix Llobregat 1970) crearia la sardana “Força Viva” (1991); i el mestre Carles Santiago i Roig (Barcelona, 1953) estrenaria la sardana  “10 il·lusions”  (1996) que dedicaria al 10è Aplec i al Joan i la Carme. Sense oblidar-nos tampoc del mestre Carles Segarra i Mas  (Vilanova i la Geltrú, 1963) que ens deixaria la coneguda sardana “Les setze fonts”  (1991).

Li devem també una peculiar sardana batejada amb el nom de “Esparreguera Sardanista” (1988) al mestre Carles Soler i Canton (Mataró, Maresme, 1928). Una sardana que dedicaria l’esmenta’t compositor a l’Associació Esparreguera Sardanista.

Com anècdota important, la creació d’un pin amb l’escut de l’entitat  -Jo encara el conservo como si fos una relíquia-  per lluir-lo orgullosament.

Un anagrama o escut que  -en la seva versió mono color-   passaria a incorporar-se als llibrets  editats amb motiu de la celebració dels Aplecs, els anys ...1997, 1998 i 1999 al interior; i els anys 2000, 2001 i 2002 a la portada.


Aplec d'Esparreguera
 de l'any 1999 organitzat per l'
Associació Esparreguera Sardanista


L’Associació també participaria en l’edició d’un lot de 67 sardanes amb motiu del 20è Aniversari de la Comissió d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Barcelonines [CASCB]. Una selecta col·lecció de sardanes en sis CD editats l’any 1999 i que s’acompanyaria d’un llibret. On s’esmentaria que la sardana número 22  “L’Aplec d’Esparreguera” de T. Gil i Membrado  que: “...va ser estrenada al maig de 1989 i el seu creador la va dedicar a l’entitat Esparreguera Sardanista, per la seva dèria i convenciment que amb la sardana també es fa Pàtria...”. En un enregistrament feta amb la Cobla Ciutat de Cornellà.



SOCI DE L'ENTITAT:

Any   1998
Any   1999
Any   2000
Any    2001
Any    2002



Aplec d'Esparreguera
 de l'any 2000 organitzat per l'Associació Esparreguera Sardanista






Aplec d'Esparreguera
 de l'any 2001 organitzat per l'Associació Esparreguera Sardanista




Aplec d'Esparreguera
 de l'any 2002 organitzat per l'Associació Esparreguera Sardanista